Lijfspreuk: Gin gemier, mer veul plezier.
Het jaar van:
– de 16-jarige Jaap van Zweden, die het Nationaal Vioolconcours in Amsterdam wint.
– het overlijden van rock-koning Elvis Presley (42) en van Charles Chaplin (88).
In het bijzijn van, natuurlijk, Carnavalsvereniging De Doolridders uit Helchteren, wordt op zaterdag 29 januari 1977 als dertiende Prins voorgesteld: Z.D.H. Prins Jan II (van den Boomen). Prins Jan II maakt vanuit een kelderluik kennis met een volle zaal Wijlaars. De Prins is getrouwd met Prinses Riet, heeft twee kinderen (Bas en Koen) en woont aan de Vaarselstraat. In Asten heeft Prins Jan II een transportbedrijf.
In de Carnavalskrant leest men voor de eerste keer een voorwoord van de Groepscommandant der Rijkspolitie A.C. van den Heuvel. Hij schrijft o.a.: Was het de eerste jaren gebruikelijk dat er vóór de Carnaval een kort overleg plaatsvond tussen de Prins en de Politie, terzake de handhaving van de openbare orde en aanverwante zaken; al spoedig bleek dat men elkaar terzake zo goed begreep, dat dit overleg rustig achterwege kon blijven.”
Prins Jan II brengt een bezoek aan Huize Witven, dat nu om beurten door een Somerense Carnavalsvereniging bezocht wordt. Stef Velings ontvangt de Raad van Elf medaille. Louis Wilke wordt op 11-11 op Vaarsel als nieuw lid van de Raad van Elf ingewijd.
Op de Zanikavonden brengt Huub Hermans uit Goirle, in zijn creatie als Bart van de Harmonie, de lachspieren danig in beweging. Naast vaste medewerkers geniet een propvolle zaal Wijlaars van het Duo Bont, bestaande uit Louis van den Bosch en Harrie Swinkels. Vooral het lied over Summerse monumenten We moete hauwe wa we hebbe klinkt nog lang na. Van hoog gehalte was het eerste optreden van de Kaveleuters met een prachtige buut van Mien Willems-van de Moosdijk. Wim van de Moosdijk kruipt in de huid van Bertje Boerkamp. De echte Bert is in de zaal aanwezig en mag voor de eerste keer in zijn leven niet lachen, dat zou Wim uit zijn concentratie kunnen halen.
In de Carnavalsoptocht loopt Bertje mee, hij heeft als dorpsfiguur veel bekijks. Meerminnen en Meermannen, verblijvende in de diverse ziekenhuizen, worden door Prins Jan II en bestuur wederom met een persoonlijk bezoek en attentie verrast. Op de ledenvergadering van 6 september zijn, op veelvuldig verzoek, ook de dames uitgenodigd. Tijdens het Haringeten schenkt kastelein Jan van Tieskes, uit Someren-Eind, een uniform aan de Raad van Elf. Hij krijgt hiervoor de oude capes en steken en schenkt deze aan de invalidenbond. In de Ruchte, waar tijdens de dolle daag de maaltijd gebruikt wordt, draait iemand de brandkraan open om de borden te vullen. De Hofkapel is drijfnat.
René en Willy van de Kerkhof, uitblinkers bij P.S.V., zijn aanwezig op het afscheid van Prins Jan II. Daags tevoren neemt de Prins met zijn gezin, intern afscheid als Prins, tesamen met de vereniging en medewerkers. Een traditie die inmiddels ieder jaar wordt voortgezet.