Lijfspreuk: We hoeve nie te klagen, we kunnen wâ verdragen.
Het jaar van:
– het overlijden van filmkomiek Louis de Funes en cabaretier Wim Kan.
– het Rap- en Doe Maar-Virus, dat om zich heen grijpt.
– de uitbarsting van de vulkaan Etna.
In een bomvolle zaal Wijlaars komt op 22 januari 1983 de negentiende Regent tevoorschijn. Prins Jan (Gorissen) met Prinses Marietje en hun kinderen Hans, Mariëlle, Mieke, Wilbert en Femke wonen in de Zandstraat. Z.D.H. Prins Jan is fourageur, aardappel- en strohandelaar en voorzitter van de buurtvereniging Driezandvlaske.
Noud Bennenbroek, Ton van Enckevort en Jan van den Boomen zijn 11 jaar lid. Adriaan Janssen wordt de nieuwe toneelmeester op de zanikavonden en Frans Cuunders komt bij de Raad van Elf. Op 20 januari wordt voor 20 jaar vriendschap een reliëf in keramiek aangeboden aan de Rijkspolitie in Someren. Het reliëf is naar een idee van De Meerpoel, ontworpen door Leo der Sangen en uitgevoerd door Truus Coumans. Het stelt een uil voor, als teken van de wijsheid, een scepter met een narrekop, wat de dwaasheid symboliseert, en natuurlijk ontbreken niet het Meerminneke en het teken van de Rijkspolitie.
Voor de vijfde maal wordt het Groot-Somerenbal gehouden en de vereniging bezoekt carnavalsvereniging de Hoveniers in Eindhoven. De leden Stan van Enckevort en Jos van der Linden komen de Hofkapel versterken. De naam van de redactie van de carnavalskrant wordt door toevoeging van Toon Bennenbroek en Johan Smits veranderd in missezesse. De zannikavonden zijn weer geweldig met onder andere debutant Peier (Piet van Otterdijk). De muzikale omlijsting op de avonden wordt voor het eerst in zijn geheel verzorgd door onze prinselijke Hofkapel de Meerpoel.
Heel Heusden is aanwezig op de zeer drukke Prinsenreceptie. De Raad van Elf-medaille wordt dit jaar toegekend aan Harrie Aarts. Tijdens de installatie op het gemeentehuis wordt Prins Jan IV lid van mannenkoor de Nachtegaal. Bij het versterken van de inwendige mens tijdens de Dolle Dagen bij Barend en Truus Nagel worden door de Prinsenkinderen opmerkingen gemaakt als: Pap, er staan geen aardappelen op de kaart en vanuit de mond van dochter Femke klinkt: Ik lust geen soep.’