De Sleuteloverdracht heeft binnen het carnavalsgebeuren een aparte betekenis. Met deze handeling gaf de officiële overheid de sleutel van de stad over aan de in deze periode heersende Hoogheid. Hiermee werd het startsein gegeven voor het carnavalsfeest. Een traditie die in vele carnavalsvierende dorpen tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden.
Voor ‘De Meerpoel’ begon deze traditie in het jaar van Prins Marini (Wijlaars) in 1966, waarin hij op carnavalszaterdag officieel werd ontvangen door Burgemeester J. Boerenkamp. Hij werd geïnstalleerd als heerser van het Meerpoelrijk en de sleutels werden hem symbolisch overhandigd. Dit gebeurde vervolgens ieder jaar, waarbij Prins Ben de eerste prins was die zijn sleutelspaan vergat, hetgeen hem een vat bier kostte.
Als carnavalvereniging De Meerpoel hebben we tot en met het jaar 2000 (Prins Piet II Engelen) een ontvangst gehad op het gemeentehuis. Er waren jaren bij waarin de prins werd afgehaald met vereniging, Hofkapel (Peellander Muzikanten, vanaf 1979 Prinselijke Hofkapel de Meerpoel), enkele jaren samen met Tamboerkorps Somerens Lust, de buurt, familie en verdere genodigden. Vervolgens trokken zij naar het gemeentehuis om daar in een gezellig samenzijn van ca. 1 uur de Sleutelspaan in ontvangst te nemen, dit omlijst met zang van mannenkoor De Nachtegaal en natuurlijk met de ode aan ons Meerminneke, het overhandigen van medailles en de ludieke kado’s.
In het jaar van Someren 700 en Prins Paul I (Van der Weerden) is in overleg gekozen voor een gezamenlijke Sleuteloverdracht van alle carnavalsverenigingen van de Gemeente Someren in cultureel centrum De Ruchte. Hieraan hebben we, gezien de beschikbaar gestelde tijd, een andere invulling gegeven aan de Sleuteloverdracht, met alleen de overdracht en een woord richting twee Wethouders en/of Burgemeester. Was deze gezamenlijke Sleuteloverdracht eerst op zaterdag voor carnaval, vanaf 2005 is deze verplaatst naar vrijdag voor carnaval, waarbij inwoners van de gemeente Someren vanaf 19.30 uur welkom zijn om deze Sleuteloverdracht bij te wonen.