Historie Zàonikaovenden
Someren staat al jaren bekend om zijn zaonikaovenden. In de regio wordt (al dan niet in het dialect) gesproken van tonpraten, buutredenen of kletsavonden. Maar laten we eerlijk zijn; niets klinkt zo lekker als ‘zaonikaovend’. Een prachtig en krachtig Zùmmers woord!!
De kracht van een gevarieerd programma en een warme organisatie ‘Hedde gai al kaortjes vur de zaonikaovend!?’ is een vraag die iets aangeeft. Vanaf het begin trekken de zaonikaovenden volle zalen bij Centraal. Momenteel vier avonden met ruim 300 man publiek per voorstelling. Voorheen zelfs zes avonden. Dat is niet niks, maar De Meerpoel presteert het. Artiesten uit de regio vinden het een eer om in Someren op te mogen treden. De Zùmmerse zaonikaovenden zijn dan ook niet alleen bekend vanwege hun kwaliteit, maar zeker ook vanwege hun sfeer en gastvrijheid. Iets om trots op te zijn!
Someren heeft geen ton. Someren heeft al jaren een schip. Uiteraard! Want dat past bij De Meerpoel. De eerste zaoniker neemt plaats in het enigszins wiebelende schip. Een drankje is klaargezet door de toneelmeester. Een beetje voorovergebogen, met twee handen wrijvend over de randen, begint de eerste zaoniker. Wat veel mensen niet weten, is dat aan de binnenkant van het schip de zaoniker aangemoedigd wordt door de volgende tekst: ‘Succes, zwetsklout’. Enkele namen uit die eerste jaren zijn: de dames Groenteman (Wim Grosfeld en Toon Bakermans -1970 ), Jan met de Pet (Jan van den Einden – 1972), Wieke Van Lommel (Tonnie van de Laar – als eerste dame in het schip – 1974 – en later vooral bekend in haar creatie als oma Cato).
Al vanaf 1970 organiseert de Meerpoel zaonikaovenden. Het begon destijds met één zaonikaovend met drie eigen zaonikers; Jan van de Laar als Nol den Bels, Piet van Velthoven als Nieriske en de heren Wim Grosfeld en Toon Bakermans als de dames Groenteman. De Peellander Muzikanten verzorgden de muzikale invulling. Door het publiek werd gejureerd, maar ook door een echte jury, bestaande uit kapelaan Cees Rombauts, Noud Bennenbroek en Piet van Otterdijk. Inmiddels hebben we ieder jaar vier zaonikaovenden. Dank aan artiesten en verdere medewerkers.