4 x 11 jaar lid.
Ojee, waar blijft de tijd. Dus ook tijd om daar eens bij stil te staan of iets te doen, maar wat. Zo was ik op vrijdag 27 december op de kerstmarkt in Düsseldorf. Tja en als ik dan een stad bezoek is dat altijd ook met de achterliggende gedachte Carnaval en wellicht een Meermin. Carnaval en Düsseldorf is niet zo moeilijk, want na nog geen 200 meter gelopen zag ik al het “Haus des karnavals”. Helaas was dat gesloten, maar de dag was weer goed dus ik zou vast nog iets moois tegenkomen. Eerst de kerstmarkt bezoek. Deze was best gezellig en druk en het lijkt ook op carnaval. Zoals de uit Sittard afkomstige René Haustermans vertelde over de historie dat carnaval chaos is. Dat idee had ik op de kerstmarkt ook; een en al snuisterij met kerstdecoraties en zoetigheid. Tijdens het nuttigen van een warme chocolade met slagroom heb ik toch maar even wat carnavalwinkels opgezocht. Deze zijn er genoeg maar helaas niet in het centrum: https://www.party-discount.de/ en https://www.karnevalswierts.com/de/ en https://www.deiters.de/l/duesseldorf Dit is iets voor to-do-lijstje. Maar weer terug op de markt, Bij een kraam met kerstkoekjesstekers zag ik tussen de vele verschillende figuren een Meermin, tadaa!!!
En hier ontstond ook het idee om voor de receptie dan maar Meermin koekjes te maken, want we hebben tenslotte dit seizoen een Meermin die Prinses is geworden. Nu zal niet iedereen een Meermin vorm hebben, maar aangezien ik wat reacties heb gehad dat het een lekker koekje was hierbij het recept.
Benodigdheden:
500 g bloem, 200 g suiker(basterd) 300 g ongezouten boter, 4 eigeel, 2 tl vanille-extract en 2 tl citroenaroma
Bereiding:
– Meng alle ingrediënten snel tot een deeg.*
– Snijd het deeg in vieren.
– Maak van elk deel een schijf en wikkel elke schijf in huishoudfolie. Leg 30 minuten in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Pak één schijf deeg uit de oven en rol uit op een met bloem bestoven werkblad.
– Steek de koekjes in de gewenste vormen uit. Leg op de bakplaat en bak 10 minuten.
– Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat. De koekjes zijn nog heel zacht als ze uit de oven komen. Plaats ze dan voorzichtig op een afkoelrek en laat volledig afkoelen.
Lekker om zo op te eten, maar je kunt ze ook met suikerglazuur versieren. Smakelijk!!
*Ik vind het fijn om de keukenmachine te gebruiken: verwerk tot het een deeg begint te worden. Kneed dan op een met bloem bestoven werkplak met de hand verder tot een soepel deeg is ontstaan. Daarnaast meng ik nog wat amandelspijs door het deeg voor nog meer smaak.
Groet, Johan Smits