De bewoners van Sonnehove en Sonnehoek – op Valentijnsdag 2012 door de toenmalige Vorst officieel omgedoopt tot Zonnen en Zonnekes – zaten op dinsdagavond 19.30 uur startklaar voor een avondje carnavallen. De stoelen in de prachtig versierde zaal waren tot de laatste plaats bezet. Zelfs vanaf het balkon keek een groot aantal bewoners toe. De gewijzigde zaalinrichting kwam de sfeer zeker ten goede.
Traditioneel werd de avond geopend met het zingen van het Meerpoellied. Vervolgens werden de persoonlijke onderscheidingen tussen de Hoogheden uitgewisseld. Prins Piet en Prinses Annie van Sonnehove waren op 18 januari al door de bewoners geïnstalleerd. Vanavond zaten ze trots op gereserveerde plaatsen vlak bij het podium. Na de officiële formaliteiten konden de aanwezigen nader kennis maken met de werkelijke mens achter Prins Robert. De roots van zowel Prinses Sabine als Prins Robert liggen voor een groot deel in het land van de Plattevonder. Inmiddels zijn ze al weer enkele jaren woonachtig en actief in het Meerpoelrijk. Vervolgens zongen Prins Robert en Vorst Boudewijn de carnavalskraker 2016.
Sinds begin jaren tachtig reikt carnavalsvereniging De Meerpoel een tweetal onderscheidingen uit voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers die zich verdienstelijk hebben gemaakt. Het Hartje van de Raad ging naar een man, die altijd goed gemutst is, aandacht heeft voor zijn medebewoners en graag een mop tapt. Verder is hij elke maand actief voor het Sonnekrantje. De onderscheiding ging naar de 85-jarige Leo Aerts. In zijn reactie gaf hij aan overrompeld te zijn. Hij dankte diegenen die hem hadden voorgedragen.
Het Zonnetje van de Raad was bestemd voor een vrouw, die onder meer voor de praktijkbegeleiding van de stagiaires en leerlingen zorgt. Raadslid Erik Maas gaf verder aan, dat deze persoon ook de drijvende kracht is achter de optredens van de medewerkers tijdens het jaarlijkse bezoek van de Meerpoel. Het Zonnetje ging dit jaar naar Truus Smits.
Het muzikale gedeelte van het programma werd vervolgd door een eerste optreden van De Zömmerse Hirre, drie ex-Prinsen en een ex-Grootvorst van De Meerpoel. Harrie Swinkels, Karel Velings, Jan van Eijk en Louis van den Bosch begonnen hun optreden met het welbekende “Goeienaovend” van het voormalige Duo Bont. Daarna volgden liedjes over Zömmere, het dialect en ouver vruuger. Ex-Prins Hennie Nijssen kwam vertellen dat het nog altijd goe toeve en ète is in Sonnehove. Hij had met “ons mam” genoten van de heerlijke maaltijd. “Je moet alleen niet op de plek van één van de bewoners gaan zitten, want dan heb je direct de grootste ruzie”, vertelde Hennie met een lach. Vervolgens maakte hij bekend, dat rond 11 november Eric en Jacqueline Driessen worden verwacht om te komen pruuve.
Het optreden van de medewerkers begon met een flinke beat. Een fragment uit een reclamespot werd gevolgd door de carnavalskraker “en nou die hèndjes de lucht in”. De bewoners hadden allemaal een “handje” gekregen om mee te zwaaien. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en dat was een prachtig gezicht.
Een verrassend en uniek optreden werd verzorgd door de leden van Goud van Oud. De carnavalisten, die in de afgelopen decennia al op meerdere fronten verdienstelijk zijn geweest voor De Meerpoel, toonden aan ook over zangtalent te beschikken.
De jury was eerder op de avond al begonnen met het beoordelen van de best verklede bewoner. Vorst Boudewijn maakte even voor 21.00 uur bekend, dat mevrouw Van Lierop zich dit jaar de “best gemutste” mag noemen. Nadat ze de persoonlijke onderscheiding van Prins Robert in ontvangst had genomen, begonnen de Zömmerse Hirre met hun tweede optreden. Bekende meezingers als “we moete haawe wa we hebbe” en “Van Zömmere en nie baang” werden door de aanwezigen meegezongen.
De teamleiding van Savant dankte om 21.30 uur iedereen die op welke wijze dan ook een bijdrage had geleverd aan het slagen van de avond. Prins Robert d’n Uurste dankte de leiding van Savant en de Zonnen en Zonnekes voor de gastvrijheid. Hij bood namens Prinses Sabine een mooie foto aan. De Prinselijke Hofkapel sloot de sfeervolle bijeenkomst muzikaal af.